ZdorovGuru.com

Afazija

Afazija - poremećaj govora

Afazija - povreda generira govor, koji je povezan s organskim lezije u cerebralnom korteksu (izraziti na podjele) tumori, traumu, upalu, udaraca, kao i duševne bolesti.

Afazija utječe na različite razine organizacije govora i ima utjecaja na druge mentalne procese, što dovodi do raspada psihičke sfere i razbijanje komunikativnu funkciju govora.

Video: V 0,1 Dinamička afazija

Kada postoji povreda afazija:

 • govora i verbalne komunikacije;
 • drugi mentalni procesi;
 • osobnost.

Klasifikacija i simptomi afazije

Postoje razne klasifikacije oblika afazije.

U klasifikaciji AR Luria razlikovati sljedeće oblike afazija:

 • Aferentnih motorna afazija - povezana s oštećenjem donjeg parijetalni odjela posterior segmente motora analizator;
 • pasažu motorna afazija - povezana s ozljedom zadnelobnyh kortikalnih područja - Broca je područje);
 • dinamička afazija - povezana s ozljedom mozga, koji se nalazi ispred područja i govora Penfield zoni The Broca-a;
 • senzorni afazija - povezana s lezije površine Wernicke superioran vremenski girusa;
 • semantički afazija povezana s lezijama u parijetookcipitalno-temporo-zatiljnog zoni;
 • akustična-gnostik senzorna afazija je povezana s lezijama medijalni temporalni gyrus.


Najteži poremećaj govora je afferentnayamotornaya afazija. Pacijent s afazijom ovaj oblik ne može biti ispod naredbe da bi usne kretanje, jezik i druge organe artikulacije (usmena Apraksija). No, nehotice, ovi pokreti mogu biti izvedena. Oralni Apraksija Apraksija je osnova artikulacije, koji je izravno povezan s izgovorom zvukova.

Artikulira apraksija pojavljuje:

 • Nedostatak artikulacije govora;
 • izobličenje ključ reprodukcije Artikulacijski;
 • tražiti artikulacije.

Također u ovom obliku afazije povrijeđeno i drugi govor funkciju.

Pasažu motora afaziyaproyavlyaetsya slomljena govor, koji je u kombinaciji s marmeladom na fragmente govora. Ovi nedostaci Artikulacijski govor ruku dovesti do sustavnih poremećaja pisanje, čitanje, razumijevanje govora (dio). Bolesnici s afazijom, u ovom slučaju s lakoćom buke, ali gubitak u izgovoru riječi i rečenica.

S dinamičnim afaziirechevoy mana manifestira u obliku govora neaktivnosti i aspontannost. Teškoće u izgovoru nije važno. Ovi bolesnici s lošim dinamičan oblik afazije, uz prevlast jedan slog odgovora, poremećeno govora programiranje nereda ili promatranom gramatičkog ustroja.

Glavni simptom semantički afazija yavlyaetsyaimressivny agrammatism - nesposobnost da razumije složene logičke-gramatičke brzinu govora.

Dodirnite akustična gnostička afazija izrazio grubo poremećaj Fonemska sluh, to jest, predstavlja kršenje razumijevanje govora. U početnim fazama razvoja afazija pacijenta da vidi govor druge osobe kao potok zvukova. Kada manje izražen poremećaj ili u kasnijoj fazi bolesti postoji djelomična razumijevanje govora, točna percepcija supstituiran pogodaka. Za pacijenta, različite riječi mogu zvučati isto, ili istu riječ je drugačije percipira. Rezultat je poremećaj govora samokontrole, postoji kompenzacijski opseg podataka. Najviše sačuvane funkcije glas za čitanje.

Dodirnite akustični-skraćenicama afazija se očituje u mnestical gledaoci aktivnosti. Pacijent gubi sposobnost održavanja podataka u memoriji, percipiraju po uhu. Također, smanjenje obujma skladištenja pridržavati. Sve to uzrokuje poteškoće u razumijevanju detaljne tekstove u kojima oralni-slušni memorije koji su uključeni. Simptom afazije u svom govoru očituje vokabulara deficite.

U klasifikaciji Wernicke-Lihtgeyma su sljedeći oblici afazija:

 • Kortikalne motor afazija Broca (blizini motora afazije Luria);
 • aphemia (blizu aferentnih motor afaziju);
 • transcortical logaphasia (blizini dinamične afazija);
 • kortikalne senzorska Wernicke afazije (spoznajne akustički senzor);
 • Subkortikalni senzorna afazija - karakterizira flagrantno kršenje priznavanje govornih zvukova, potpuni nedostatak razumijevanja govora kada sohrannennom rasprava o ne-verbalne podražaje.
 • transcortical senzorska afazije (acoustic-Kratica senzorni afazije).

Stanje afazija obično prati i poremećaja funkcija povezanih s govorom - čitanje, pisanje. U bilo kojem obliku bolesti je promatrana samo kršenja GLASNIKA, ili samo riječi ili fraze. Ne pojaviti kao izolirani i kršenja samo izgovorenih ili napisanih jezik.

Ova funkcija govora bolest sistemski. No, jedan oblik u prvom redu postoji povreda zvukova i poremećaja u riječi, fraza, čitanje i pisanje su rezultat primarne defekta- i na drugi - da pate riječ i drugih poremećaja su izvedeni iz prava.Poraz moždanoj kori - uzrok afazija

tretman afazija

U nekim slučajevima, potpuni oporavak govora u afazije nastaje na vlastitu bez liječenja. To se obično događa nakon netrajnih poremećaja protoka krvi u mozgu (manje moždani udar ili prolazni ishemijski napad). Govor značajka u takvim situacijama se vraća u roku od nekoliko sati (dana).

Video: aferentnih motorna afazija praktični dio

No, većina govora o oporavku od afazije traje od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Nakon što su ozljede mozga govora funkcije obnovljena spontano, ali ne u cijelosti za nekoliko tjedana ili mjeseci. Pojedini simptomi afazije ustrajati. U takvim situacijama, da se u potpunosti vratiti funkciju govora učinkovite olakšanje imaju različite metode govorne terapije.

Obnova funkciji govora obično traje oko dvije godine. Učinkovitost procesa smanjenje ovisi o tome kada je započeo liječenje, kao i uzrok oštećenja moždane kore, lokalizacija oštećenim područjima mozga, dobi pacijenta, težini oštećenja i opće stanje pacijenta.

Veliku ulogu u liječenju afazije je sudjelovanje članova obitelji pacijenta. Ljudi bliski bolesnika s afazijom treba probati:

 • graditi njihov govor je kao jednostavan kao moguć. Bolje ako će to biti kratka rečenica;
 • održavati redovite stila komunikacije (bez okretanja razgovor s pacijentima s afazijom u dječjem govoru);
 • ponavljajući ključne riječi fraze, ako postoji potreba za to;
 • poticati pacijenta da sudjeluje u razgovoru;
 • ispravljanje afazija pacijenta što je manje moguće;
 • ne žuri pacijenta ništa reći i da će mu dati pravo količinu vremena za izgradnju i potom govori fraze;
 • podržati bilo kakve komunikacije s pacijentom (govor tijela, govor).

Liječenje afazije je sada također koriste posebne računalne programe za poboljšanje sposobnosti osoba s afazijom govora, brz oporavak pojedinih elemenata govora funkcije.

Tu su i posebne računalne vježbe usmjerene na razumijevanje obuku fonema.

Video: afazija. Liječenje afazije (govora poremećaj)

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan

ZdorovGuru.com
Liječenje bolesti Lijekovi i lijekovi Ethnoscience Zdravlje i ljepota Miscelanea