ZdorovGuru.com

Alergija

Video: Kako bi saznali ono što ste alergični?

Alergije - bolest karakterizirana povećanom osjetljivošću imunološkog sustava na djelovanje pojedinih faktora okoliša (alergene).

Pojam „alergija” Prvi put primijeniti austrijski dječjim K. Pirque 1906.. Alergija je nazvao neobičan tjelesnu reakciju na uvođenje serum protiv difterije.

Trenutno, jedna petina svjetske populacije pati od alergija, a broj onih koji pate od ove bolesti stalno povećava. To je posljedica brzog razvoja kemijske industrije, široke i ne uvijek kontrolirane uporabe antibiotika u svakodnevnoj uporabi životnog obilja sintetičkih polimernih materijala, konzervansa, bojila i drugih potencijalnih alergena.

Uzroci alergije

Prepoznati nekoliko razloga alergije u djece i odraslih osoba:

  • Nasljeđe. Jasno je utvrđeno da je predispozicija za alergije je naslijedio od roditelja na dijete (obično ti geni prvenstveno prenosi putem majčine linije). Ako oba roditelja imaju alergije, dijete ona će također biti prisutan s vjerojatnošću od 80%;
  • Česti zarazne bolesti, posebice u djetinjstvu, može biti preduvjet za razvoj alergije kod djece u budućnosti;
  • Također sterilne životne uvjete i rijetko kontakt s infektivnim agensima povećava vjerojatnost pomak imunog odgovora na alergijsku upalu. Alergija se razvija češće u urbanim nego u ruralnim područjima. Dakle, bolest je češća kod ljudi koji imaju višu društvenu razinu;
  • Bolesti unutarnjih organa. U nekim slučajevima, alergijska reakcija može pokrenuti neuspjeh u radu bilo unutarnje simptomi Lokalne alergijeorgana ili sustava, kao što su jetra, živčani, endokrine probavnog sustava;
  • ekološki čimbenici okoline. U suvremenim uvjetima prve minute života osobe u kontaktu s različitim korozivnim kemikalijama, antibioticima, biološki aktivnih tvari, hormona, elektromagnetskog zračenja. Takvi učinci ne mogu imati utjecaj na rast alergijskih bolesti.

Simptomi alergije i njegove vrste

Svi simptomi alergije su podijeljeni na opće i lokalno.

Video: intonacija "alergija"

Najčešći simptomi alergije su: vrućica, zimica, opće uzbuđenje, zbunjenost, pad krvnog tlaka, bljedilo kože, oslabljen svijest.Uobičajeni simptomi alergije na prilično teškim alergijskih bolesti (angioedem, anafilaktički šok).

Lokalni simptomi se pojavljuju na koži, sluznice bronhija drveta, ždrijela, dio probavnog trakta.

Do manifestacija alergije kože uključuju suhoću kože i crvenilo, peckanje, svrbež, osjetljivost na sunce, hladan zrak, erupcije na koži u obliku papula, žuljeva. Tipičan primjer alergija kože - alergijski kontaktni i atopični dermatitis.

Simptomi alergije od strane probavnog trakta - nadutost, zatvor, bol u trbuhu i mučnina.

Simptomi oku - oka osjećaj stranog tijela, peckanje u očima, oticanje očnih kapaka, suzenje, crvenilo kože oko očiju i kapaka. Klasičan primjer alergija oka simptoma - alergični konjunktivitis.

simptomi alergije očituje od bronhija i grla - grlobolje, kratkoća daha, kašalj, nazalne kongestije, aktivni sekret iz nosa, kihanje, gušenje, otežano disanje, piskanje u prsima. Primjeri takvih simptoma alergije su alergijska bronhijalna astma, alergijski rinitis.

Jedan pacijent može manifestirati kao lokalnih i općih simptoma alergije (npr alergije na ubode insekata).

U međuvremenu, treba reći o alergijama u djece.

Alergije u djece u dobi do 5 godina najčešće uzrokuju hrane (alergija na hranu). Najčešći prehrambeni alergeni su jaja, mlijeko, riba, orašasti plodovi. Alergije u starijeg djeteta može uzrokovati alergije domaće prirode i peludnih alergena.

U mladoj dobi, uključujućinovorođenčadDjeca su najčešće alergije na koži koje su manifestacija alergije na hranu. Alergije istinnyeochen rijetko počinje prije dobi od šest mjeseci.

Najčešće u dječjoj alergijska bolest atopijski dermatitis. Njegovi simptomi prvi put pojavljuju na licu, i utjecati na sve tijelo djeteta s težim alergijama.

liječenje alergija

U liječenju alergija koriste različite skupine lijekova. Doziranje, učestalost i primaju kombinaciju lijekova bira alergija na lijekoveliječnik u svakom slučaju pojedinačno.

Naširoko koristi u liječenju alergija primljenih antihistaminika. Prednost je dana antihistaminici od druge i treće generacije (tsetrin, claritin, Kestin, erius, ksizal, telfast, zirtek). Ovi lijekovi uzimaju jednom dnevno za tjedan dana.

Neprimjenjiva ali skupina lijekova koji se koriste alergije su derivati ​​kromoglicilne kiseline, koji se koriste u obliku kapi za oči (kromogeksal) aerosol za inhaliranje (Intal, tayled), nosni sprejevi (kromoglin, kromogeksal). Ovi lijekovi imaju nisku učinkovitost i koriste se samo u blagim oblicima alergija.

Snažne sredstva protiv alergije su kortikosteroidi koji se koriste i u akutnoj i podržavajuće liječenje su sredstva alergija. Oni dolaze u obliku krema, masti, nazalnih sprejeva, aerosoli za inhalaciju. Sistemske lijekovi iz ove skupine se upotrijebiti u obliku tableta i injekcije. Ova skupina lijekova koji se koriste za teške alergije.

Grupa dovoljno učinkovita antialergijska sredstva su antagonisti leukotrien receptora. Oni se koriste za liječenje bronhijalne astme, urtikarija.

U liječenju alergija i Sorbents koristi za poboljšanu izlučivanje alergena. Oni su posebno učinkovite u alergijama na hranu. Ovi alati su: aktivni ugljen, enterosgel, laktofiltrum.

U liječenju alergije je primjenjena IgE specifičan za liječenje, koja se sastoji od davanja pacijentu alergen rješenje za razvoj tolerancije na njega.

Također se koristi fizikalne metode terapije kao što su:

  • Postupak za čišćenje plazma, u kojoj odgovarajući daljinski plazmi zamjenske otopine (koristi se za urtikarija, bronhijalna astma, teška atopijski dermatitis) - Plazmafereza;
  • sol komora - pacijent u posebnoj prostoriji, pri čemu je zrak zasićenom sa soli ionima. Ovaj postupak pomaže vratiti trepljaste epitel, smanjuju upalu, jačanje lokalnog imuniteta;
  • Intravenska laserom krvi - moderan postupak, koji uključuje uvođenje u venu sa iglom povezan optičkih vlakana, preko koje se predaje laserskog impulsa specifikacije.
Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan

ZdorovGuru.com
Liječenje bolesti Lijekovi i lijekovi Ethnoscience Zdravlje i ljepota Miscelanea