ZdorovGuru.com

Disleksija

Video: Disleksija, disgrafija, Dizorfografiya, diskalkulija, dispraksije, Psihoterapija

Disleksija - teškoće u svladavanju vještine čitanjaDisleksija - poremećaj karakteriziraju teškoće u svladavanju čitanja vještine i zbog nedostatka nastajanje ili slabovidnim mentalnih funkcija, koje su uključene u provedbu procesa čitanja.

U djece s normalnom razvoju inteligencije o disleksiji je dijagnosticirana u 4,8% slučajeva u djece s mentalnom retardacijom i teškim poremećajima govora - u 20-50% slučajeva. I kod dječaka nego djevojčica, poremećaj se javlja 4 puta češće.

Liječenje disleksije prvenstveno usmjeren na ispravljanje proces učenja, tj Naučiti prepoznati slova, zvukove i riječi.

disleksija mehanizam

Ako uzmemo u obzir čitanje s gledišta psiho-fizioloških procesa u njegovoj provedbi sudjeluje takvih analizatora: vizualni i rechesluhovoy govor. Sam proces čitanja podijeljena je u takvim fazama kao što su:

 • Vizualna percepcija, prepoznavanje i razlikovanje slova;
 • Korelaciju ova pisma s odgovarajućim zvukom;
 • Spajanje zvukova na slogove;
 • Kombinacije slogova u riječi, rastaviti riječi - u ponudi;
 • Svijest o čitanju.

Sa stanovišta psiholingvističkoga disleksije predstavlja kršenje jedinstvo i sekvence opisane procese.Psihološki aspekt je suština disleksije smatra djelomičnim kašnjenje u razvoju mentalnih funkcija koje se obično pružaju proces čitanja. Djeca s ovim poremećajem obilježava prekinute Mnemonički procese, vizualno gnozu (sposobnost prepoznavanja predmeta osjetila percepcije), prostorne orijentacije, Fonemska percepciju, auditivni, motoričku koordinaciju i vizualno-motorna, leksičke i gramatičke strukture govora, kao i emocionalne i voljni i pažnje ,

klasifikacija disleksije

Na glavnom manifestacija disleksije klasifikacija se provodi na: verbalno (karakteriziraju poteškoće čitanja riječi) i doslovna (zbog teškoća asimilacije pojedinih slova).

Klasifikacija disleksije strane slomljenog mehanizam uma:

 • Agrammaticheskaya disleksija - je zbog nerazvijenosti funkcionalnih i morfoloških generalizacija, gramatičke strukture govora;
 • Semantički - zbog nerazvijenosti sintezu silabički, nedostatak razumijevanja sintaktičkih odnosa u rečenici strukture, vokabular siromaštva;
 • Phonemic disleksija - naznačen nedorazvitiem phonemic percepcija, analiza i sinteza;
 • Taktilna - povezana s neparnim taktilni percepcije kod djece koja imaju poteškoća s vidom;
 • Skraćenicama - zbog govora i nagluhe memorije, teškoće u korelaciji slova i zvukova;
 • Optički disleksija - zbog nerazvijen vizualno-prostorni prikaz.

Tako agrammaticheskaya, semantički i fonemska disleksija povezana s nerazvijen različitim govornim funkcijama, taktilni i optički mnemonički obliku - s nerazvijen mentalnih funkcija.

Simptomi disleksije

Glavni simptomi disleksije u djece: zvukoproiznosheniya nedostataka, korištenje netočnih i razumijevanje riječi, loše rječnika. Mi smo ta djeca različite nepovezane, nedostatak gramatički potpune rečenice i gramatičke pogreške dizajn.

Agrammaticheskoy disleksija karakteriziraju pogreške u koordinaciji dijelova govora u rodu, broju i padežu, netočne čitanja padežnih glagola, imenica i pridjeva. Štoviše, ovi simptomi disleksije nije samo čitati, ali također u govoru djeteta i na pismu.

Drugo ime semantički disleksija - mehanički čitanje. Tako zovemo ovog obrasca jer osoba s pravilnom tehnikom čitanja umanjena za čitanje s razumijevanjem govora i, kao posljedica toga, prijedloge i sav tekst u cjelini.

Video: Bolest od genija - Disleksiya..mp4

Kada fonemska disleksija dijete zamjenjuje zvuk sličan u zglobove i akustičnih karakteristika (zviždanje / ruglo, izrazio / bezvučan i sl). Neka djeca čitaju slova ili narušava zvuk, slog strukturu riječi - dodajte nedostaju, reordered zvukove i slogove.

Taktilna disleksija, kao i ime implicira, karakterizira slabovidne ili čak slijepih ljudi koji čitaju Brailleovo pismo na. Ovaj oblik manifestira miješanjem slova sličan taktilnu, tj slični u mjestu i broju bodova. Također, dijete sa ovim oblikom disleksije mogu se promatrati propuste slova i pojedine riječi, kaotičnih pokreta prstima klizi iz linije, iskrivljenje značenja čitanja, itd

Korekcija Metode disleksija u djeceMnestic obilježje disleksije povrede povezanosti vizualnom obliku slova i njegovu akustičnu sliku. Drugim riječima, djeca ne mogu sjetiti pismo, zbog kojih su mješoviti i zamijeniti čitanje. U studiji verbalnog pamćenja djeteta otkriven elizija (gubitak završnog samoglasnika u riječi koja prethodi drugoj, počevši s samoglasnika riječi), smanjenje broja slova ne može igrati pojedinačne zvukove ili cijele riječi, povredu njihovog reda.

Optička karakteristika miješanje disleksije i zamjena grafički sličnih slova koji se razlikuju samo u prostorni raspored pojedinih elemenata ili, na primjer, b-D, L-d, a-z. Simptomatično je disleksija taj oblik može klizanja tijekom čitanja iz jednog reda u drugi, kao i čitanje s desna na lijevo (ogledalo).

disleksija tretman, korekcija

Nažalost, ovaj poremećaj ostaje problem za život, neka djeca i ne mogu doći do potrebne razine pismenosti, međutim, liječenje disleksije mnogo pomaže u razvoju funkcionalnih sposobnosti čitanja.

Video: disleksija. Moje iskustvo. Moj savjet mame.

Logopeda klase za ispravljanje disleksiju uključuju rad na svim povredama nisu govornih procesa i stranaka govora.

Kad ispravljanje disleksiju, ovisno o obliku bolesti, fokus je na:

Video: Teorija je nevjerojatno. disleksija

 • Razvoj vještina mentalnog rekonstrukciju zvuka pismo i zvuka silabički strukturu riječi;
 • Sinteza razvoj silabički;
 • Asimilirati gramatička pravila jezika;
 • Razvoj i audioverbal rechezritelnoy pamćenje;
 • Korekcija izgovora zvukova;
 • Formiranje gramatičke sustava tvorbe riječi i infleksije;
 • Preradu i ugodno rječnik;
 • Razvoj visoko kvalitetni Fonemska procesa;
 • Taktil percipira diferencijacije programa i predmeta;
 • Stvaranje vizualnog prikaza-prostorni;
 • Razvoj vizualne analize i sinteze.
Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan

ZdorovGuru.com
Liječenje bolesti Lijekovi i lijekovi Ethnoscience Zdravlje i ljepota Miscelanea