ZdorovGuru.com

Zubni traume

Fraktura - ozljede zuba

ozljede zuba - kršenje njegova anatomska integriteta i okolnih tkiva, što dovodi do promjene u položaju zuba u denticije.

Klasifikacija dentalnih ozljeda

Svi zubni ozljede su podijeljeni u akutni i kronični.

1. Akutna uključuju zubne ozljede kao rezultat što je pogođen ili je pao, oštećenja i sve ostale non-ponavljajućih ili povremene aktivnosti. U pravilu, oni su uzrok uništenja i gubitka prednjih zubi u djece.

Akutne ozljede zuba su:Modrica zuba nastaje mehaničkim djelovanjem na površini (da se ne naruši integritet zuba). Moguće je krvarenje u kašu koja proizlazi iz rupture neurovaskularnoga snopa i manje pokretljivosti zuba i bol tijekom oštar. Pacijent s ozljedom zuba može osjećati stalnu bolan bol.

Dislokacija zub (traumatska misplacement, upada) je pomaknut u odnosu na otvor za zub koji se javlja uslijed rupture ili rastezanje i periodontalne bolesti zidovi jažica korijena zuba. Dislokacija može biti popraćeno promjenom položaja zuba: strani blizu zubi ili usne šupljine, uronjen u kosti ili okrenuti oko svoje uzdužne osi. U djece, dislokacija ozljede zubi u većini slučajeva nalaze se na gornjim sjekutićima na mjestu smještaja i popraćena oštrim osjeta boli, koji zahtijevaju hitno liječenje. Postoje tri vrste iščašenja: pune, utjecali, nepotpun.

zub pukotina događa bez prestanka oštećeni dio zuba. Dubina takve traume mogu biti različiti: nalazi se na površini ili emajl do pulpe. Bol može biti u rasponu od jedva primjetna do teških. zub pukotina može se pojaviti na pozadini nepravilnog postupanja ili uprave u zubnoj šupljini je u redu veličine igle. Kada pukotina postizanja korijen zuba, preporuča se hitno uklanjanje.

Prijelom zuba karakteriziraju jake boli prilikom žvakanja hrane, krivo zatvaranjem čeljusti, povredu vokalnog aparata i vidljivih oštećenja zuba. Frakture su tri vrste: prijelom korijena, ili prijelom krune prekinula, prijelom vrata zuba. Pauza izvan krune ne prati bol, i karakteriziran je defektom samo vidljivo, ali kruna lom je praćena jakom boli, osobito kada se mijenja temperature uvjetima (na primjer, nakon što je primio vruće ili hladno hranu).

Traume zuba klice se najčešće uzrokovane nepravilnim liječenje mliječnih zuba kod djece ili utjecali iščašenja.

Video: Unutar izbjeljivanje zuba i izbjeljivanje zubi kod kuće. Izbjeljivanje zubi.

2. Kronični traume zuba povezan s profesionalnim djelatnostima osobe ili njegove ovisnosti. Najčešće se javljaju u praksi i istraživanjima s visokim sadržajem lužinama, kiselinama. Karakterizira formiranje nedostataka i zamućivanja oštrice zuba.

Kronična ozljeda promatrana na zubima za dugo vremena i zbog stanjivanja, dekolte i drugih ozbiljnih ozljeda zbog dužeg izlaganja cakline na njega. U konačnici, kronične ozljede zuba dovodi do njihovog uništenja.Eliminacija štete - glavni cilj liječenja ozljeda zuba

Video: Shcho Robit, vibila zuba Yakscho ditina?

Liječenje dentalnih ozljeda

Glavna svrha dentalnih ozljeda u djece i odraslih je eliminirati štetu koja služi uzrok boli. U nekim slučajevima, dovoljno brušenje je mala i lakiranje krune, a drugi - zahtijeva potpunu obnovu oblika zuba ili depulpatsiya (pulpe uklanjanje) za prevenciju upale.

U liječenju ozljeda oštećenog zuba potrebno je osigurati mir. Od pacijenta prehrani bi trebalo izbjegavati svu krutu hranu. Zabranjeno je žvakati na zahvaćene strane. Ponekad liječenje ozljeda mliječnih zuba kod djece, za prijenos glavni teret u zub koji se nalazi ispred oštećen, lagano brusiti rub. Na kutnjacima takav postupak ne provodi. U slučaju nepopravljive štete celuloze ukloniti slučajeve zub depulpiruyut upale.

U punoj dislokacije potrebe za hitno liječenje. Kasnije se reattached dislocirani zub (vratio se u svoju rupu), veća je vjerojatnost njezina resorpcija korijena. Kada je liječenje potpuni pomak zglobne glavni kriterij je vrijeme rada na nepotpune i utjecali - root status koštanog tkiva i pulpe.

Za liječenje zubnih pukotina provodi se preklapanje daleko humke suprotne zuba s ciljem uklanjanja oštećenih grizu. Zbog takvog manipulacije smanjuje opterećenje na zub pacijenta, čime se izbjegavaju oštećenja pulpe i širenja pukotina na svom korijenu.

U slučaju loma krune bez dodirivanja oštećeni dio zubne pulpe reducira pomoću zavarivanja. Ako je pulpa je oštećen, to je uklonjena kako bi se spriječio razvoj upale.

Kronična ozljeda zub odstrani kozmetički tretman: čips krema, eliminiraju greške mljevenjem. Za liječenje teških ozljeda, prije svega, eliminirati traumatskog faktor, sprečavanje vjerojatnost udaranje desni i mekih tkiva zuba.

Liječenje dentalnih ozljeda u djece i odraslih može trajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci. Ako je potrebno, naravno, može se produljiti za jednu do dvije godine, ovisno o težini zuba i razdoblje liječenja liječniku nakon ozljede.

prevencija

Za sprječavanje dentalnih ozljeda preporučujemo svakodnevno korištenje hrane i održavanje zdrave desni i zdravlje zubi, oprezni kada uključenje u kontaktnim sportovima, koristite zube samo za žvakanje hrane, ne zaboravite o pravilnoj oralnoj higijeni, kao i barem 2 puta godišnje posjetiti stomatologa.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan

ZdorovGuru.com
Liječenje bolesti Lijekovi i lijekovi Ethnoscience Zdravlje i ljepota Miscelanea