ZdorovGuru.com

Ozljeda mozga

 Mozak ozljeda - traumatska ozljeda mozga

ozljeda mozga nastaje iz traumatske ozljede mozga obično zatvoren. Modrice - to je površina ozljede mozga s oštećenjem mozga tvari. To može biti izravna, odnosno pojaviti na mjestu utjecaja efekata, a može biti takozvani anti-šok događa u dijelovima mozga, protivnička točka primjene sile. Ova vrsta štete vezane uz vrlo česte, one čine 30% svih ozljeda glave. Posljedice ozljeda mozga mogu biti vrlo mali i vrlo ozbiljno, čak i smrtonosna, a težina ozljeda nije uvijek moguće utvrditi bez specijaliziranih dijagnostike. Stoga, u slučaju sumnje na kontuziju mozga zahtijevaju bolničko liječenje i preglede, po mogućnosti što prije nakon dogodila traumatskih ozljeda mozga.

Vrste ozljeda mozga

Za tipične cerebralne ozljede kontuziju mozga struktura: žile, mozak tvari moždanih ovojnica i ponekad lubanje. Zbog težine ozljeda, postoje tri stupnja ozbiljnosti:

  • Svjetlost - jedan dosta štete, proces koji nema više od 1-2 susjednih vijuga na vrhu kojih su obilježile petehialnim krvarenja (petechiae) zbog pucanja kapilara;
  • Prosječna težina - žarišta šteta može biti nekoliko, krvarenje opsežnije, oni imaju oblik impregniranog moždanu tvar, ali pia mater nije oštećen;
  • Težina - jedna ili više oštećene područja mogu biti u obliku otvorene rane, integritet pia mater je slomljen u zoni utjecaja je slobodan CSF (cerebrospinalna tekućina) i krv u obliku ugrušaka, moždano tkivo razbio i ima oblik mulja (detritusnom masa), koji može fragmenti kosti lubanje susret.

Postoji nekoliko vrsta teške ozljede mozga, ovisno o anatomskoj lokaciji oštećenja, što je izolirani sindrom:

Video: kontuzija mozga

  • Diencephalic sindrom koji se javlja kod oštećenja diencephalon. Simptomi ozljede mozga u tom slučaju će biti: nesvjesticu, uporni hipertermija, arterijska hipertenzija, tahikardija;
  • Mezentsefalobulbarny sindrom - teški stupanj povrede moždanog debla. Za njega, za razliku od, odlikuju bradikardija, hipotermija, hipotenzija, bradypnea potlačene u pozadini svjesne aktivnosti;
  • Difuznu aksonalnu ozljedu - otkrivanje višestruki mali fokalne krvarenje u gornjim dijelovima moždanog debla, corpus callosum i susjednih struktura. Unatoč plitkom naravi povrede, stanje pacijenta je vrlo ozbiljna, kao u pravilu, je dugačak koma, posljedica ozljede mozga u tom slučaju može biti vegetativno stanje.

Moždani i žarišne simptomi ozljede mozgaSimptomi ozljede mozga cerebralne uzrokovane kompresijom traumatskog edem tkiva mozga, te fokalnu generiran kao rezultat poremećaja u određenom dijelu mozga koji je odgovoran za određeni funkciju.

Fokalna ozljeda mozga simptomi su vrlo različiti, ovisno o tome što dio mozga pod utjecajem, predstavit će neurološke manifestacije. Na primjer, krvarenje u području odgovornog za vid, to će biti izražen u smanjenju ozbiljnosti ili ukupnog sljepoće u području odgovornog za govor artikulacije pogoršava, postaje nejasan, nerazumljiv, i tako dalje.

Potrebno je uzeti u obzir da se u središtu simptomi ozljede mozga može sama, ne samo zbog neposrednog uništenja području manifestirati, ali i zbog traumatskog edema, ako je lezija se pojavio u blizini, i, u pravilu, ako su uzrokovane ne izravnim traume, i edem, oni su manje teške.

Moždani manifestacije su slične onima od potresa mozga, ali su intenzivniji i dugotrajan. Tu je gubitak svijesti, koja, ovisno o težini stanja traje od nekoliko minuta do nekoliko dana, ponavljaju, ozbiljnim napadima povraćanje, nakon pojave svjesnog djelovanja ima jaku glavobolju. Razlog za ove prikaze povećan intrakranijalni tlak, subarahoidna krvarenje (krvarenje u subarahnoidnom prostora), meningealne iritacija raspadom proizvode krv nakon krvarenja. Potonji faktor također dovodi do pojave specifičnih meningealni simptoma, od kojih je najpoznatija ukočen vrat.

kontuzija mozga u djece

kontuzija mozga kod djece, na žalost, nije neobično, budući da djeca imaju veću vjerojatnost nego odrasli skloni povredama. Općenito, svjetlo i srednje kontuziju mozga djeteta imaju povoljnu prognozu, tijelo djeteta, u pravilu, da se nosi s tom traumom bez posljedica, naravno, pod uvjetom da se ispravi i pravodobno pružene pomoći.

Osobitost ozljede mozga u djece je odsutnost meningealni simptoma, ili prisutnost jedne i nepostojanje drugih - takvo stanje se naziva disocijacija. Dakle, dijagnoza takvih ozljeda u djece treba uključiti CT ili lumbalna punkcija za otkrivanje krvi u likvoru.Gubitak svijesti - jedan od simptoma ozljeda mozga

dijagnostika

Dijagnoza se provodi na temelju karakterističnih simptoma ozljede mozga, a posebno kao što su gubitak svijesti. Da pojasnimo dijagnoza se provodi ispitivanje mozga pomoću računalne tomografije (CT), bez mogućnosti posezanja za njezine lumbalne punkcije.

taktiku liječenja

Pristup liječenju ozljeda mozga ovisi o stupnju ozbiljnosti stanja navodeći potvrdio dijagnozu. Ako sumnjate da je ova ozljeda zahtijeva hitnu medicinsku skrb, liječenje se provodi u bolnici.

Video: nesreća - vožnje u pijanom stanju - u čelo kako bi osvojile

Liječenje ozljeda mozga blage ili umjerene konzervativan: strogo mirovanje u trajanju od najmanje jednog tjedna, lijekovi za cilj normalizaciju intrakranijalnog tlaka, prevenciju moždanog edema.

U slučaju teških ozljeda zahtijeva operaciju. Operacija je osteoplastični trepanacijski, bit toga u otvaranju lubanje i otklanjanje povrede: provesti uklanjanje ruševina, hematomi, zaustaviti krvarenje. Pacijent tada daje konzervativnu terapiju za vraćanje funkcije mozga.

Posljedice ozljeda mozga

U slučaju blage ozljede mozga dugoročni učinci su obično odsutni. Prosječna razina zahtijeva prilično dugotrajno liječenje, nakon što je tijek rehabilitacije provodi se pacijentu obično vraća u normalne, raznih neuroloških poremećaja mogu se pojaviti u nekim slučajevima može.

Posljedice ozljeda mozga je često žestoko nepovoljna. Stopa smrtnosti se procjenjuje na 30-50% od liječnika u slučaju opstanka pacijenta šanse nastanka invalidnosti.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan

ZdorovGuru.com
Liječenje bolesti Lijekovi i lijekovi Ethnoscience Zdravlje i ljepota Miscelanea