ZdorovGuru.com

Toksoplazmoza - simptomi i liječenje toksoplazmoza tijekom trudnoće

Video: Trudnoća i toksoplazmoza

toksoplazmoza-300x225Toksoplazmoza - bolest uzrokovana parazitom Toxoplasma gondi. Osobitost ove bolesti leži u njegovim simptomima.

To je, u velikom broju slučajeva bolesti, iako je u tijelu, ali sam ne očituje.

Toksoplazmoza utječe na središnji živčani sustav, organe vida i retikuloendotelnog sustava. Kao i cijelo tijelo posebno mišića i srca. Utjecaj na biosintezu dopamina - ključ neurotransmiter mozak.

Parazit uzročnik - Toxoplasma gondi, To je najjednostavniji organizam. Glavni nositelji bolesti su mačke i psi kao kućni ljubimci i zalutao.

Životinja parazit umnožava u crijevu i izlazi sa stolicom.

Velika vjerojatnost zaraze za ljude, začudo, su kućni ljubimci (mačke, psi, štakori, itd).

Također, djeca su u opasnosti. Igranje u pješčaniku, dijete može naići izmetom zaraženih životinja, ili samo maziti na ulici ili kuće mačić ili štene, koji je nositelj parazita.

Život i razmnožavanje parazita odvija unutar stanica.

Jedina iznimka su stanice koje imaju ne jezgra je u osnovi, na primjer - eritrociti.

Toksoplazmoza je vrlo nestabilan na vanjskom okruženju. Ubijen nakon toplinske obrade rublja (peglanje, sušenje na suncu, hladno), kao i pod utjecajem raznih kemoterapeutika - hloridin, sulfonamidi, makrolity i drugi.

metoda toksoplazmoza

Postanite zaražena toksoplazmoza osoba može na tri glavna načina:

1. Usmeni.

2. transplatsentarno

3. Kada transfuzija krvi ili transplantacije organa.
Oralna infekcija toksoplazmoza agensa odvija u direktnom kontaktu sa sirovim mesom ljudske zaražene životinje i kućne ljubimce, naravno, na poljubac. Toksoplazmoza u mačaka je češći, međutim, toksoplazmoza u pasa može se otkriti, ali njegovi simptomi su vrlo slični ljudima. Životinje zaražene usmeno osnovi u kontaktu jedni s drugima ili zagađene hrane.

Na taj način pokušati da na životinji ili u dodiru s lica, samo oprati ruke nakon čišćenja životinje ladicu i držati ga čistim zdjele.

Trans posteljice metoda infekcije - prijenos infekcije s majke na dijete kroz prodor placenta!

Kada zaražena majka Ja tromjesečja trudnoće - kongenitalna toksoplazmoza pojavljuje u 15-20% i radi prilično teško.

Ako majka toksoplazmoza infekcije javlja u tromjesečju III. Da su novorođene djece u 65% slučajeva, bolest je asimptomatska i manje akutna nego u prvom slučaju.

Infekcija putem transfuzije i transplantacije organa prilično malo vjerojatno. Međutim, za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, vjerojatno postati zaražene s toksoplazmoza, je udvostručen!

Postupak bolesti penetracija u organizmu, uglavnom kroz probavni sustav. Međutim, kao što je ranije spomenuto, postoji mogućnost zaraze i na druge načine (transfuzije, transplantacijom).

Nakon kontakta s toksoplazmoza u tijelu u ranim fazama, on smješta u nižim divizijama tankog crijeva, onda kada dovoljno množenje s infekcijom šok limfnog dosegne limfni čvorovi.

Tijekom tog razdoblja, osoba razvija formiranje zaraznih granuloma, vrlo sličan u svom sastavu stanica na tuberkulozu ili bruceloza granulom. Limfni čvorovi su povećane veličine.

Nakon toksoplazmoza krvlju proširiti po cijelom tijelu i pohranjen u raznim organima i tkivima. U nekih bolesnika, uzročnik toksoplazmoza može biti pohranjen u tijelu dovoljno dugo vremensko razdoblje, kao i nekoliko desetljeća, a do kraja života.

Simptomi toksoplazmoza

Razdoblje inkubacije traje toksoplazmoza od 2 do 3 tjedna. Tijekom tog perioda od 95% pacijenata razvije antitijela koja tvore ne-sterilno imunitet bez kliničkih manifestacija bolesti. To stanje se naziva - primarni latentna toksoplazmoza. I identificirati infekcije je moguće samo uz seroloških istraživanja.

Smanjenjem imunitet različitim stupnjevima složenosti, također može manifestirati primarne kronične i akutne toksoplazmoza.U akutnoj toksoplazmoza bolest počinje naglo razvijati. Nalik u svojoj etiologiji - meningitis ili encefalitis. I razvoj neuritis organa vida, te u 4-5 tjedna, i miokarditis.

Također se često promatraju tifopodobnaya oblik akutne toksoplazmoze s tipičnim osip, koji se pojavljuju na 4-7-og dana bez oštećenja središnjeg živčanog sustava. Međutim, najčešće je bolest toksoplazmoza u miješanom obliku (kombinacija simptoma).

Najčešći simptomi su:

• Povećanje temperature od 38 do 38,5 ° C (untreatable uobičajene antipiretici).

• Tu je groznica i opće slabosti.

• U rijetkim slučajevima, manifestacija žutice.

• U nekim slučajevima može biti proširenja jetre i slezene.

• Može biti osip.

Video: O toksoplazmoza

• Smanjena tonusa mišića.

• Promjena od oka (katarakta, razvoj strabizma, vaskularne upalu očne jabučice).

• Može biti glavobolja, bol u mišićima cijelog tijela.

• Povećanje limfnih čvorova smještenih u vratu (2-3 tjedna limfni čvorovi postaju dovoljno gust i bolna na dodir), rijetko upaljene limfni čvorovi smješteni u preponama, pazuhu i supraklavikularne području.

• Razvoj upale pluća.

• sudjelovanje CNS.

• Oštar pogoršanje pamćenja.

• Povreda apetita i sna.

• Pojava raznih strahova i opsesija nejasno etiologije.

Akutna toksoplazmoza događa prilično teško, a ponekad i završava s bilo smrtonosno ili u slučaju oporavka, osoba slijedi niz ozbiljnih posljedica.

To je - moguće atrofije vidnog živca i epileptična napadaja, intrakranijalni hipertenzija, Hori retinitis lezija s smanjen vid, kalcifikacije.

Međutim, nisu svi tako tužno, u ranom otkrivanju infekcije i njeno liječenje prava vjerojatno pun klinički oporavak s formiranjem sekundarne latentne toksoplazmoza.

Toksoplazmoza u trudnoći

Toxoplasma gondii - parazit koji može prodrijeti kroz posteljicu do fetusa u razvoju, što uzrokuje bilo pobačaja, mrtvorođenih, ili ozbiljne kongenitalne malformacije i poremećaji u tijelu. Liječnici Preporučujemo da buduće mame kako bi dobili osloboditi od ljubimaca prije planiranja samu trudnoću, kako bi se smanjio rizik od toksoplazmoza.

U trudnice često se testovi za razne bolesti, uključujući toksoplazmoza.

Toxoplasma infekcija se smatra pozitivnim ako IgM izraz još uvijek ne postoji, ili četiri puta povećanje u zadnjih 2-3 tjedna.

Ako tijekom pregleda prije ili neposredno za vrijeme trudnoće prisutnost IgG titra je konstantna ili se smanjuje na sve - to se ne smatra bolest i ne predstavlja opasnost za budućnost djeteta.

Samo sam htjela napomenuti činjenicu da ako trudnica zarazi Toxoplasma, ali kasnije sam tromjesečju liječenje infekcija primjenjuje.

Slučajevima kongenitalne toksoplazmoze u rasponu od 1/1000 do 1 / 10.000 novorođenčadi.

kongenitalna toksoplazmoza - je rijetka, ali potencijalno opasna bolest.

Prema svjedočenju medicinskim statistikama, više od 20% žena reproduktivne dobi su zaražene sa toksoplazmoza i oko 60% od moguće infekcije fetusa. Treba napomenuti da je razina fetusa povećava infekcije razmjerno trudnoće.

No, najopasnije razdoblje i tipično najozbiljnijih posljedica zaraze upravo sam tromjesečja trudnoće.

U 90% slučajeva kongenitalne toksoplazmoze ne sviđa ne dogodi, a može biti neaktivan dugi niz godina.

Međutim, kod preostalih 10% slučajeva kongenitalne toksoplazmoze očituje osip, generalizirana limfadenopatija, proširene jetre ili slezene i, u nekim slučajevima, kombinacija oba.

Također je moguće manifestacije žutica, trombocitopenija, intrauterini meningoencefalitis, razvijati gluhoća, poremećaje organa vida.

A sve veći dio primjenjuju se samo na intrauterine infekcije.

Što se tiče stečenog toksoplazmoza - bolest je asimptomatska.

Inkubacija bolesti u zadnjih 7 dana u prosjeku, a samo mali postotak slučajeva bolest može ići u aktivni oblik.

Očituje se u takvim okolnostima tijekom toksoplazmoza - simptomima groznice, mialgija. Ponekad možete doživjeti komplikacije kao što su upala pluća, miokarditis, i drugi.

kronični toksoplazmoza

Problem kronične toksoplazmoza, na žalost, nisu u potpunosti riješeni, zbog nedostatka informacija o bolesti.

Glavni simptomi kroničnog toksoplazmoza kronična intoksikacija, ozljede središnjeg živčanog sustava, kardiovaskularni sustav, oči, mišićno-koštanog sustava, probavnog sustava (gastrointestinalnog trakta). Razlog za to - uporni antigenemia.

Složenost dijagnoze „kroničnog toksoplazmoza” leži u činjenici da se može postaviti tek nakon eliminacije brojnih drugih bolesti sa sličnim simptomima.

Na primjer, infekcija herpes grupom virusa, klamidija, pa čak i rak, itd

Prepoznajte marke parazit Toxoplasma moguće kao rezultati seroloških testova i pomoću uzoraka intradermalne (za vrste mantu). Taj postupak se provodi kao Mantoux test, daje pod markom kože oslavlennogo toksoplazminom u dozi od 0.1 mg, a rezultati se ocjenjuju preko dva ili tri dana.

Pozitivan rezultat se može smatrati, ako je mjesto ubrizgavanja pojavljuje toksoplazminom veliko crvenilo i veličine infiltracije (spot) doseže promjer 10 mm. Ako se smatra više od 20 uzorka mm se jako pozitivno!

Tijekom kronične toksoplazmoza obično valova i razdoblja pogoršanja bolesti zamijeniti remisije, ali dovoljno kratak vremensko razdoblje.

Međutim, postoje slučajevi u kojima ozbiljnosti procesa splasne oštro glatko prolazi u sekundarnu kronični oblik. U tih bolesnika, postoje znakovi oštećenja središnjeg živčanog sustava, oštećenja organa za vid, paraliza, napadaji, kao i zaostaci mentalnog razvoja.

tretman toksoplazmoza

Mnogi liječnici imaju jednoglasno tvrde da je to nemoguće u potpunosti izliječiti toksoplazmoza.

Budući da je parazit Toxoplasma gondi, kao i antitijela tome ostaju za cijeli život kod ljudi.

No, unatoč tom tretmanu toksoplazmoza i dalje se provodi kako bi se spriječila tešku bolest i spriječiti ozljede unutarnjih organa.

Za liječenje toksoplazmoza propisati antiparazitici.

To lijekovi iz različitih kemijskih skupina spojeva koji se koriste za liječenje bolesti koje uzrokuju protozoe, insekata i crva.

Najčešći lijekovi za liječenje toksoplazmoza pirametamin, sulfadimezin, kao i antibiotskih makrolida (klaritromicin, spiramicin). Razne antimikrobno i antivirusno. I kao antifungalna sredstva.

toksoplazmoza tretman je propisan samo kada simptome bolesti.

Kada središnji živčani sustav, kardiovaskularni sustav, dišnog sustava, kao i u svezi s toksoplazmoza i imunodeficijencije različitih uzroka, uključujući AIDS.

Sada prilično uspješno liječi akutni toksoplazmoza kroz razne antibiotike, kao i kemoterapije.

Rabljeni lijekovi imaju izrazito djelovanje protiv toksoplazma.

Tijekom liječenja bolesti dovoljno dugo i podijeljen je na nekoliko tečajeva liječenja.

Svaki tijek liječenja primjenjuje na određene kombinacije lijekova. Također, postoje određene sheme toksoplazmoza tretman, i za čovjeka i za njegov ljubimac, ako se ona bude dostupna.

Liječenje kronične toksoplazmoza.

toksoplazmoz8Uz liječenje kroničnih bolesti su uvijek imali problema, posebno kronične toksoplazmoza uglavnom odvojeni razgovor. Kao što znamo da je nemoguće izliječiti bolest. To ga samo može prevesti u latentno stanje.

Kemoterapijski lijekovi, propisane za pacijente s tom bolešću, nažalost, nema puno utjecaja na toksoplazmoza. Dakle, veća pažnja posvećuje se terapije, kao alergen terapije.

Ove terapije propisane za znatnu pomoć u postavljanju sposobnost imunološkog sustava tijela da se nekako oduprijeti parazit Toxoplasma.

Cijeli tijek liječenja, uključujući i antibiotike, kemoterapijskih lijekova i terapije je individualno za svakog pacijenta, a liječnik se dodjeljuje tek nakon temeljitog pregleda.

Vrlo često je liječenje kronične toksoplazmoza provoditi samo tijekom pogoršanja bolesti za mogući reljefa i povlačenje simptoma. Ali to pravilo ima iznimke.

Ako toksoplazmoza dovodi do brojnih komplikacija kao što ne rađanja (trudnoća), Neplodnost ili komplikacije organa liječenje provodi u period oporavka.

Kao što je već ranije predviđeno, glavni prioritet u liječenju toksoplazmoza zagovara ukidanje kliničke pojave, kako bi poboljšali život pacijenta.

U bolestima kao što korioretinitis, toksoplazmoza uzrokovanih infekcijom, pacijent može dati kombinaciju pirimetamin s sulfadiazin.

Također se može pojaviti i druge kombinacije lijekova - Phyrimetamin s klindamicin ako bolesnik ne podnosi sulfadiazin.

Za liječenje i horeoretinita lezija središnjeg živčanog sustava koristi glukokortikoidi.

HIV-zaraženih bolesnika sa encefalitis propisane doživotno supresije svrhu sprečavanja ponovne pojave infekcije.

Teške i asimptomatsku infekciju kongenitalne toksoplazmoze u ranim stadijima liječnik određuje kombinaciju pirimetamin s sulfadiazin i folne kiseline.

Trajanje ovog liječenja može trajati godinama.

Toksoplazmoza se trudnoća odvija se uz pomoć spiramicin.

Te kod infekcija u trudnica III tromjesečju pročišćavanje obavlja kombiniranim pripravcima - pirimetamin s sulfadiazin.

Također vrlo učinkovit u liječenju i pokazali toksoplazmoza pripravljanje - tetromitsin (in vitro) protiv Toxoplasma gondi.

U studijama provedenim na štakorima pokazali da laboratorijskim u kombinaciji s atovaquone pirolidin ditiokarbamat uzrok pretvorbu tachyzoites u tkiva ciste korak. Što je povoljnija situacija.

Ako sumnjate na moguću zarazu toksoplazmoza, ili ste se suočili ove simptome - vidi svog liječnika za potpuni fizički pregled.

U slučaju potvrde dijagnoze, obratite se liječniku za pravilnu namjenu vas liječenju i lijekovima.

Ovaj članak je pregled i dati samo informacije o bolesti. Iz članka medicinski preparati poslužiti kao primjer i ni na koji način treba uzeti u obzir od strane vas kao varijanta samoliječenja.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan

ZdorovGuru.com
Liječenje bolesti Lijekovi i lijekovi Ethnoscience Zdravlje i ljepota Miscelanea