ZdorovGuru.com

Kongenitalna hidrocefalus u beba: uzroci, simptomi, liječenje

vrogdenaia gidrocefaliiaKongenitalna hidrocefalus karakterizira činjenica da je dijete rođeno s suvišnog količine likvora u mozgu. Kada se tekućina počne akumulirati u mozgu povećava pritisak, svi krajevi njegove ozbiljne štete. Dijete zaostaje u fizičkom i mentalnom razvoju. Važno je brzo identificirati problem, tako da možete spriječiti razne komplikacije. Je li moguće izliječiti hidrocefalus? Kako se bolest na djetetov život?

Uzroci prirođene hidrocefalusa

Ako smatrate statistike, bolest je vrlo rijetka. S njim se rađa dijete iz tisuću. Ponekad hidrocefalus prati takvu patologiju kao rođenje defekt u mozgu cijevi otvorenom. Imajte na umu da hidrocefalus se mogu pojaviti nakon rođenja.

Važno je shvatiti što tip od kongenitalne hidrocefalusa je uzrokovana činjenicom da se tijelo ne može apsorbirati i distribuirati tekućine ispravno, koji proizvodi mozak.

Ponekad kongenitalna hidrocefalus uzrokovan:

 • Genetsko nasljeđe.
 • Zarazne bolesti.
 • Krvarenje za vrijeme trudnoće.
 • Citomegalovirus.
 • Preneseni zaušnjaci, rubeola.
 • Kronične bolesti kralježnice.


Neki stručnjaci vjeruju da se bolest javlja kod poremećaja venske odljeva, smanjenje pulsiranje u arterijama. Novorođenče mogu roditi s opstruktivnom hidrocefalusa, proizlazi poslije infekcije, intrauterinog, tumora, hemoragije traume.

Simptomi kongenitalne hidrocefalusa u djece

Jedan od različitih simptoma je neobična glava oblik, što je znatno odmah nakon rođenja ili u roku od jedne godine. Važno je imati na umu da sva djeca tijekom cijele godine povećanje glavu, ali veličina hidrocefalus glava znatno povećao. U tom slučaju, fontanelle na glavi počinje da otvrdne i jako ispupčen prema van. Isto tako, ako je beba razvija ove simptome:

 • Razdražljivost.
 • Mučnina.
 • Pospanost.
 • Slab apetit.
 • Pogledajte stalno gura prema dolje.

Dijagnoza hidrocefalusa u dijete

Najčešće bolest otkrije odmah nakon rođenja. Da biste to učinili, glava se mjeri, to je obično više. patologija se dijagnosticira vrlo rijetko kasnije. No, liječnik je u žurbi da dijagnosticiraju, jer postoje i drugi razlozi zašto dodijeljene skeniranja mozga, kompjutorizirana tomografija, ultrazvuk, magnetska rezonancija. U nekim situacijama, ultrazvuk pokazuje hidrocefalus prije rođenja djeteta.

Metode liječenja hidrocefalusa kongenitalnih

Da bi se olakšalo stanje djeteta, potrebno je smanjiti količinu cerebrospinalne tekućine u mozgu, tako da se smanji pritisak. Da mozak ne može biti oštećen, neophodno je započeti liječenje u ranoj fazi razvoja bolesti. Osim prirođene hidrocefalusa, obratite pažnju na djetetove drugih medicinskih stanja koja bi mogla kompliciraju patologiju.

Video: Liječenje hidrocefalusa u djece. Klinika i dijagnostika.

Na početku razvoja prirođene hidrocefalusa u djetetovu mozgu može postaviti šant za ispuštanje likvora. Obično, kraj skretnice je osnovan u klijetki mozga, to će djelovati pod kožu vlasišta. Uklanjanjem viška tlaka fluida reducira u mozgu, moždano tkivo na taj način su zaštićeni od oštećenja.

U nekim slučajevima je potrebna hitna pomoć djetetu da se smanji količina tekućine prije instaliranja šanta:

 • propisivanje lijekova, u kojoj struktura Diakarb, Fonurit, Lasix, furosemid, tako da je moguće usporiti proizvodnju moždanog likvora. No, još uvijek nema podataka o sigurnosti ovih lijekova.
 • lumbalna punkcija To pomaže da se ukloni višak količine likvora iz mozga.
 • Pražnjenje likvora iz lubanje. Ovaj postupak se izvodi, ako dugo vremena ne može instalirati šant.

Ako je dijete dijagnosticirano hidrocefalus zatvoren (to se događa kada blokade tkiva), umjesto šant koristi ETV - kirurški postupak tijekom kojeg su komore u mozgu napraviti rupu kroz to brzo izlučivanje likvora. Ako ETV neučinkoviti, na kraju instaliran šant.

Važno je stalno pratiti djetetov pedijatar, neurolog, neurokirurg. Liječnik mora stalno mjerenje bebe glavu, provjerite oči, što se može vidjeti na njima pritisaka. Liječnik pažljivo prati karakteristike neurološki razvoj djeteta. Nužno provodi periodički tomografija, magnetske rezonancije odrediti kako tekućina cirkulira leđne moždine.

Imajte na umu da 40% sporedne svibanj ne rade za dvije godine. Ako shunt je neispravan, to se nakuplja oko tekućina mozak završi pogoršanje djeteta dobrobiti:

 • Stalna mučnina.
 • Hipersomnija.
 • Stalna razdražljivost.
 • Problemi s vidom.
 • Bol u vratu.
 • Smanjena koordinacija pokreta.
 • Stalne napada.
 • Problemi s mokrenjem.

Vrlo često uzrok shunt infekcije, u ovom slučaju tjelesna temperatura naglo raste. Infekcija dovodi do ozbiljnih posljedica. U tom slučaju, dijete pregledao, a onda samo donijeti odluku o liječenju.

Video: ravnih stopala u djece: uzroci, prevencija i liječenje.

Što bi roditelji s prirođenim hidrocefalusa?

Roditelji trebaju shvatiti da je bolest dovodi do mentalne i fizičke nerazvijenosti. Unatoč tome, potreba da se stalno razvijati kako pomoći djetetu.

Video: cerebralna paraliza Simptomi i liječenje. Kako izliječiti Radislav. hidrocefalus

Dakle, kongenitalna hidrocefalus u dijete je ozbiljna patologija, koji je potrebno vrijeme da se bore. Kao preventivna mjera kako bi zaštitili svoje dijete od bolesti, žena treba biti izuzetno oprezni tijekom trudnoće. Također, ne zaboravite: budite sigurni da prođe ultrazvuka. Ako znate za slučajeve hidrocefalusa u svoju obitelj, dodatno konzultirati s genetičar. Nemojte očajavati ako vaše dijete rođeno s ovom dijagnozom. Morate mu pomoći prevladati bolest!

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan

ZdorovGuru.com
Liječenje bolesti Lijekovi i lijekovi Ethnoscience Zdravlje i ljepota Miscelanea