ZdorovGuru.com

Prva pomoć za trovanje

Prva pomoć za trovanje: kako znaš da je netko bio otrovan

Trovanja (intoksikacija) zove se živi organizam poremećaja koji proizlaze iz pogođena otrova ili toksina. trovanje razlozi mogu biti različiti: ugljik ili benzina iz ugljena, hrana (gljive, alkohol ispotprosječno proizvodi), lijekovi, lužine i kiseline.

Ovisno o uzrocima trovanja, prva pomoć u slučaju trovanja mogu se sami patili, a ljudi su bili u blizini. Prema statistikama, postoje domaći razlozi za većinu trovanja (hranom), a samo 2-3% slučajeva se javljaju u opasnim zanimanjima. Ovisno o vrsti otrova i načinu na koji ulazi u tijelo (kroz usta, kože, pluća, sluznicu) trovanje može uzrokovati:

Video: Prva pomoć za trovanje

 • Hladan znoj;
 • mučnina, povraćanje, proljev;
 • zimice;
 • glavobolja;
 • Pospanost, iznenadna pospanost;
 • Opekline na koži i sluznicama;
 • konvulzije;
 • Zbunjenost i hod;
 • respiratorna depresija;
 • Pretjerano lučenje sline.

Glavni ciljevi prve pomoći u slučaju trovanja su:

 • Ograničavanje ili uklanjanje otrova potvrdu ili toksina u tijelu, kao i pružanje sigurnog okruženja. Ako je potrebno, trebate donijeti žrtvu u smislu, za obavljanje prsima kompresije i umjetno disanje;
 • Izlučivanje toksina (ako postoji mogućnost);
 • U prisustvu opasnosti znakova donijeti žrtvu u bolnicu.

Prva pomoć za trovanje plinomPrilikom pružanja prve pomoći u slučaju trovanja kemikalijama (ugljičnog monoksida, dušikovih oksida, amonijaka, broma pare, klora, sumporovog dioksida i drugih) na prvom mjestu žrtva mora donijeti na svježem zraku, to je zgodan staviti i vidjeti ako mu se odjeća spriječiti. U nedostatku disanje ili značajnog slabljenja umjetno disanje. Ako je osoba pri svijesti, potrebno je isprati usta i grla slab soda rješenje.

Video: Prva pomoć za trovanje hranom, tradicionalni recepti

Prva pomoć u slučaju trovanja plinom treba provesti što je prije moguće. Budući da je nemoguće da odmah procijeniti stupanj trovanja proizvedene što je prije moguće, potrebno je dostaviti ranjene u bolnicu. To će spriječiti razvoj raznih komplikacija u respiratornim i živčanog sustava.

Ako otrovi prodrli kroz kožu, u pružanju prve pomoći za kemijskog trovanja mora biti uklonjena s pamučnom krpom ili gazom na koži otrovne supstance, pazeći da ga ne širi preko površine, nakon čega je ranjeno mjesto treba oprati slab soda rješenje ili toplom vodom i sapunom. Ako formirana ranu ili spali, potrebno je izreći sterilnu mokri zavoj zbog utjecaja otrovnih tvari.

U slučaju kontakta otrova u oku, treba što je prije moguće s tekućom vodom za 20-30 minuta, jer čak i mala količina otrovnih tvari može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Nakon toga mora se nametnuti na zahvaćenom oku, suho odijevanja i zatražiti savjet liječnika.

Prva pomoć za trovanje hranom

Prva pomoć trovanje hranom trebaju biti osigurana u prvih simptoma - mučnina, proljev, slabost i povraćanje. Moramo poslušati znakove, potvrda rizik od razvoja bolesti. Odmah potražiti stručnu liječničku pomoć treba dati uspon:

 • Oštar pad krvnog tlaka, povećan broj otkucaja srca, teškog crvenilo kože;
 • Gubitak svijesti, teške slabost mišića, dvoslike, otežano disanje;
 • Jaka napetost mišića vrata;
 • Prestanak urina;
 • Povećani limfni čvorovi.

Osnovna prva pomoć u slučaju trovanja ciljevaPrva pomoć u trovanje gljivama, alkohol ili pokvarenu hranu uključuje pružanje adekvatne tekući unos. S obzirom na to da osoba treba popiti dnevno najmanje 2 litre vode, na povraćanje i proljev treba dodatno piti najmanje 200-250 ml tekućine se nakon svakog pražnjenja.

Vode olakšava brzo pročišćavanje želuca iz zaražen hrane. Tako da je bolje koristiti posebne lijekove, kao što su Regidron. On doprinosi obnavljanju vode i elektrolita i ispravljanja acidoza za akutno proljev.

Kada trovanje hranom dijete prva pomoć ne bi trebala ponuditi slatke napitke ili voćni sokovi, kao što to može samo izazvati daljnje trovanje i dehidraciju. Također je potrebno pokušati još neko vrijeme da se na prehrani koja isključuje tešku hranu (pržene i masne), a tu su probavljiva jela: izlizane juhe od povrća, kuhana kaša na vodi. Za normalnu prehranu, možete se vratiti u roku od 1-2 dana nakon simptoma trovanja će se održati.

Prilikom pružanja prve pomoći za trovanja gljivama ili nekvalitetnih proizvoda treba pokušati izazvati povraćanje, koji se pritisne prstima na jeziku. Nakon toga trebate piti više vode i ponovite postupak. Treba znati da, ne izazivati ​​povraćanje:

 • Trudnice;
 • Ako truje ocat ili druge kiseline i lužine;
 • Djeca do 6 godina;
 • Žrtva u slučaju, ako je bez svijesti i srčane bolesti i konvulzije.

U tom slučaju, aktivni ugljen može se koristiti nakon čišćenja želuca. Po želji, možete koristiti druge sorbensa: Polisorb, Polyphepan, Enterosgel.

Opasnost od trovanja alkoholom u prvom redu je da osoba može pasti u alkoholnoj komi. Stoga, prije nego što počnete pružiti prvu pomoć u slučaju trovanja alkoholom, potrebno je procijeniti njegovo stanje. Kada znakovi teškog trovanja treba pokušati zadržati um kako bi se spriječio razvoj alkoholne kome. To je najprikladniji amonijak. U njegovoj odsutnosti može se koristiti bilo koji od proizvoda ili začina s jakim mirisom (senf, hren, octa). Ako je žrtva bez svijesti, a ne djelovanje kada to ne pomogne, morate odmah nazovite hitnu pomoć.

Za ublažavanje simptoma trovanja preporuča se omogućiti dotok svježeg zraka i osloboditi pritiska koči odjeću (remen, kravata). Na žrtva trovanja nužno staviti na jednu stranu, tako da je uguši povraćanje. Za poticanje disanje i srčani aktivnost tijekom prve pomoći u slučaju trovanja od strane alkohola preporuča da bi točku masažu aktivnih bodova.

Opasnost od trovanja toksinima, bez obzira na njihov izvor (nekvalitetan derivata, kemikalija, gljive ili alkohola) je teško procijeniti izravno, jer mnoge komplikacije razvijaju postupno i može predstavljati opasnost od ljudskog života. Stoga se preporučuje nakon prve žalbe pomoći liječnicima kako bi se smanjio učinak trovanja.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan

ZdorovGuru.com
Liječenje bolesti Lijekovi i lijekovi Ethnoscience Zdravlje i ljepota Miscelanea