ZdorovGuru.com

Utjecaj ultrazvuka na čovjeka

Utjecaj ultrazvuka na trudnicama

Ljudsko uho je u mogućnosti pokupiti zvukove čija frekvencija pada unutar raspona 16-20000 oscilacija u sekundi. Niske frekvencije (infrazvuk- učestalost najmanje 16 ciklusa u sekundi) i visokofrekventnih zvučnih valova (ultrazvuk- oscilacija frekvencije više od 20 tisuća u drugi) ne percipira slušno pomagalo, tako da ih pronaći osoba koristi posebne instrumente. Zbog ogromne količine istraživanja, svrha kojih je proučiti svojstva ultrazvučnog vala i učinke ultrazvuk, tu su pretpostavke koje su dopustile opsežnog korištenje ultrazvuka u različitim industrijama, medicine, biologije, moderne vojne tehnologije, ekonomije, u proizvodnji određenih lijekova u fizici i svakodnevnom život.

Što je ultrazvuk

Ultrazvuk je visoka frekvencija zvučni val (frekvencija titranja prelazi nekoliko desetaka i stotina tisuća Hz) sposobnih za širenje tekućina, čvrste materijale, kao u plinovitom mediju zbog djelovanja elastičnih sila.

Ultrazvuk ima i umjetnog i prirodnog porijekla. Dakle, u prirodi osjetila, omogućuju vam da igraju i vidim vibracije koje generira ultrazvučnog vala, obdareni šišmiša, delfina, kitova, leptira, skakavaca, skakavaca, cvrčaka nekih vrsta ptica i riba. Zbog toga, oni svibanj dobro biti vođeni u prostoru, uključujući i noću, i komunicirati sa svojim susjedima. Kitovi i dupini mogu slati informacije na desetke tisuća kilometara. Također može otkriti ultrazvučne mačke i psi.

U brzine prostiranja i intenzitet ultrazvuka direktno utječu na svojstva materijala u kojima se primjenjuje: daleko od izvora zraka, zvuk smanjuje prilično brzinu i, s druge strane, u tekućinama i na prolazu kroz čvrste svoje snage polako smanjuje. Za razliku od konvencionalnih zvuka koji se širi izravno iz izvora u svim smjerovima, ultrazvuk je val u uskom snopu.Zahvaljujući tim značajkama na svom ultrazvuk se koristi za proučavanje dna mora i oceana, otkrivanje podmornica i brodoloma, kao i moguće prepreke pod vodom i odrediti točnu udaljenost do njih.

Međutim, širenje u vodenom mediju, ultrazvučni valovi mogu također uzrokovati štetu organizmima koji žive u njoj. Pod utjecajem ultrazvuka ribe plutaju na površini vode do trbuha, silno uznemiren osjećaj ravnoteže, i zato ne mogu uzeti normalnu situaciju za sebe. Dugotrajno izlaganje intenzivnom ultrazvuka, prekoračenja dopuštenih, krajnji rezultat dovodi do vrlo teške ozljede, kao i do smrti ribe. U onim slučajevima kada su učinci ultrazvuka je privremene prirode, a njegov intenzitet je niska, nakon prestanka ponašanje i stil života ribe postaje isti.

Video: akcija ultrazvuka na dječjim tijelima

Izloženost ultrazvuka na ljudsko tijelo

Slično tome, ultrazvuk i utjecaje na ljude. Tijekom pokusa u ruci, omotane u zdjelu, prelijte vodom, a zatim test umoči ruku u ultrazvučnom području. U isto vrijeme to dovodi do neugodnog boli. Općenito, možemo reći da je bit bioloških učinaka ultrazvuka još uvijek nije u potpunosti razumio. Međutim, najvjerojatnije, ona se temelji na lokalnim tkivima nastaju pritisci i lokalni učinak grijanja je u izravnoj vezi s apsorpcijom energije koja se javlja tijekom prigušivanja vibracija. Od tekućine i plinovitog medija su dobro stanju apsorbirati ultrazvuk i krute tvari - da ga drži, koštanog sustava ljudskog tijela te je dobar vodič.

Prvenstveno ultrazvukom izaziva toplinski učinak u čovjeku, što je posljedica transformacije ultrazvučnog vala energije u toplinu.

Osim toga, to uzrokuje mikroskopske kompresije i istezanje tkanina (tzv mikro-masaža) i potiče cirkulaciju krvi. Kao rezultat poboljšanja funkcije različitih tkiva i krvotok. Ultrazvuk je također u mogućnosti izvršiti stimulirajući učinak na tijek metaboličkih procesa i neuromuskularne refleksne akcije. Ultrazvuk uzrokuje promjene ne samo u organima na koje se utječe, ali i na drugim tkivima i organima. Trajanje i intenzitet njegovih učinaka dovodi do uništenja stanične smrti. To je zbog činjenice da se pod utjecajem ultrazvuka u tjelesnim tekućinama nastaju šupljine (ovaj fenomen se zove „kavitacije”), pri čemu tkiva umrijeti.

Ultrazvučni val je također sposoban da uništi mnoge mikroorganizme koji omogućuje da se inaktivira virus, kao što su dječja paraliza ili encefalitisa. Izlaganje ultrazvuka u proteinu dovodi do smetnji u svojoj strukturi čestica i njihovog propadanja.

Pod utjecajem ultrazvuka uništio leukocita i eritrocita, a svoje viskoznosti i zgrušavanja povećava značajno, osim toga, ubrzano ESR.

Video: HN141114 007 Utjecaj ultrazvuka na mozgu poboljšava senzornu percepciju ljudskih najnovijih istragama

Ultrazvuk ima depresivno djelovanje na stanicama disanja smanjuje količina kisika troši njega, i također doprinosi inaktivacije određenih enzima i hormona.Doziran učinak ultrazvuka na čovjeka koristi za ljekovite svrhe

Utjecaj visokog intenziteta ultrazvuka može dovesti do sljedećih posljedica za osobu:

 • ćelavost;
 • Pojava jake boli;
 • Zamućenje rožnice i leće oka;
 • hemoliza;
 • Povećava sadržaj kolesterola u krvi, mokraćne kiseline i mliječne;
 • Mala krvarenja u raznim organima i tkivima u tijelu;
 • Ozbiljne povrede na dijelu rasprave;
 • Razaranje stanica organa Corti;
 • Uništenje živčanih stanica;
 • Nenormalan razvoj i uništavanje koštanog tkiva.

Kao rezultat dužeg izlaganja ultrazvuku što je rast od pospanost, umor, vrtoglavica, vaskularne manifestacije distonija (Poremećaji pamćenja, poremećaji spavanja, neodlučnosti, apatija, groza, gubitak apetita, sklonost depresivna države, itd.)

Video: AV Holopov Utjecaj glazbe na ljudski psihofiziologiji # 3

Izloženost ultrazvuka u medicinske svrhe

Ljekovita svojstva ultrazvuka su uzrokovane svojoj sposobnosti za zagrijavanje tkiva i masirati. Međutim, ultrazvučni val ima niz specifičnosti utjecaja na tijelo. Duboko toplo tkivo je moguće pomoću različitih metoda, ali kako bi se postigla dobre rezultate u liječenju, a omogućuje upotrebu samo ultrazvuk.

U medicini, ultrazvuk je naširoko koristi, ne samo da utječe na fokus boli, ali i na neizravan utjecaj. Time se ostvaruje sljedeće učinke:

 • analgetika;
 • antispazmotik;
 • Protuupalno;
 • Baktericidno.

Kombinacija izloženosti ultrazvučnim na druge vrste liječenja. Međutim, liječenje se mora provesti s visokim oprezom. To je zbog visoke biološke aktivnosti ultrazvučnog vala.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan

ZdorovGuru.com
Liječenje bolesti Lijekovi i lijekovi Ethnoscience Zdravlje i ljepota Miscelanea